2009. május 17., vasárnap

Ombudsmani állásfoglalás - Gábor Áron utca

Gábor Áron utcai hasonló problémában született ombudsmani állásfoglalás, amely lényeges kihatással lehet a 150-es járatra is, mivel a problémák hasonlóak, csak a 150-es tekintetében még jelentős utaslétszám sincs, a BME mérés szerint 15%-os a kihasználtság csúcsidőben

-------------------------------------------------------------------------------------
Forrás:http://gaboraronutca.blogspot.com/
Alkotmányos visszásságot idézett elő a BKV és a Főváros

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa honlapján tette közzé a 91-es és 291-es buszjárat kialakítását vizsgáló állásfoglalalását. Ebből többek közt kiderül, hogy azáltal, hogy a BKV Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága nem biztosította az új autóbuszjáratok tervezése és bevezetése során a lakossági részvételt, és csak a döntés meghozatalát követően tájékoztatta a nyilvánosságot, alkotmányos visszásságot idézett elő.
Az ombudsman arra kérte a BKV Zrt.-t, hogy közlekedés szervezési döntési során hatékonyan jutassa érvényre a lakosság érdekeit, és vonja be a lakosságot az őket érintő döntések kidolgozási folyamatába. Ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot, és működjön együtt a változásokkal érintett kerületek önkormányzataival.

„Továbbá, felhívom a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságát, hogy a főváros tömegközlekedését érintő döntéseinek előkészítési folyamatába, különös tekintettel az új járatok létrehozására irányuló döntésekre, vonja be a lakosságot” – állapítja meg az állásfoglalás.

Az ombudsman kezdeményezte, hogy a BKV Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága ismételten vizsgálja meg a 291-es járat szükségességét, és az esetleges megszüntetés lehetőségét.
-------------------------------------------------------------------------------

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa állást foglalt a 91, 291-es buszok meghosszabbításának ügyében:

http://www.jno.hu/hu/?&menu=aktualis&doc=6066_J_2008



A VEKE pedig reagált az állásfoglalásra:

http://www.veke.hu/index.php?fc=cikk&par=464

OBH Ajánlás:

25. A BKV Zrt., mint közszolgáltatást végző szerv által a lakosság döntéshozatalba való bevonásának elmulasztása vonatkozásában az országgyűlési biztosokról szóló 1993. évi LIX törvény (Obtv.) 27/B. § (3) c) pontja alapján a feltárt tényállásra figyelemmel a visszásságot előidéző szerv részére a következő ajánlást bocsátom ki. Kérem a BKV Zrt.-t, hogy közlekedés szervezési döntési során hatékonyan jutassa érvényre a lakosság érdekeit, és vonja be a lakosságot az őket érintő döntések kidolgozási folyamatába. Ennek érdekében vegye fel a kapcsolatot, és működjön együtt a változásokkal érintett kerületek önkormányzataival.

26. Továbbá, felhívom a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottságát, hogy a főváros tömegközlekedését érintő döntéseinek előkészítési folyamatába, különös tekintettek az új járatok létrehozására irányuló döntésekre, vonja be a lakosságot.

27. Kezdeményezem, hogy a BKV Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága ismételten vizsgálja meg a 291-es járat szükségességét, és az esetleges megszüntetés lehetőségét.

28. Az ajánlás jogintézményének alkalmazására a jelen ügyben azért volt szükség, mert a szóban forgó ügyből levonható tanulságok a jövőbeni közlekedésszervezési döntések meghozatala során fontosak lehetnek.

29. Kérem, hogy az ajánlásom nyomán tett intézkedéseiről a releváns dokumentumoknak, intézkedéseknek megküldésével értesítsen legkésőbb a következő Paraméterkönyv elfogadását követő 1 hónapon belül.

Nincsenek megjegyzések: