2008. szeptember 25., csütörtök

Ombudsmani állásfoglalások

Fodorf
válasz megnéz könyvjelző
2008.09.25 13:32:53 © (1737)
Ombudsmani állásfoglalás (teljes anyag: http://lob2008.extra.hu/OBHweb.doc)

Szeptember 12-én levelet kaptam Németh Zoltántól, amelyben leírja, hogy „egy ombudsmani állásfoglalás alapján a közszolgáltató közfeladat ellátását az érintett lakók tűrni kötelese”

Ennek is utánanéztünk, nem így van a véleményünk szerint.
SŐT, az alábbiakat állapítja meg az állásfoglalásában:


buszforgalom állandó környezeti terhelést jelent a lakók számára, amely alkalmas arra, hogy zavarja nyugalmukat. A kialakult helyzet kedvezőtlenül érinti a panaszosnak - és a többi érintett lakónak - a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogát.”

„A villamosok zaja és az elhaladáskor keltett rezgése a villamos pályának a házakhoz viszonyított közelsége miatt alkalmas lehet az ottlakók nyugalmának zavarására. A zaj és rezgés különösen az éjszakai pihenést befolyásolhatja károsan.”

Az érintett mondat, amit idéz az önkormányzat:

A megállók áthelyezésével kapcsolatos panaszok vizsgálata során következetes álláspontom, hogy mivel a helyi önkormányzatokról szóló törvény települési önkormányzati feladatként határozza meg a helyi tömegközlekedés biztosítását, a tömegközlekedés működtetésével óhatatlanul együtt járó zavarás szükségszerűnek minősíthető, azt a tulajdonosok tűrni kötelesek. Több tűrésre kötelezett esetén az ésszerűség és igazságosság követelménye lehet irányadó.

A tömör beépítésű területeken zajló autóbusz-forgalom okozta környezeti terhelést valamennyi ottlakó tűrni köteles. Ilyen lakókörnyezetben szinte lehetetlen a megállóhelyeket úgy kijelölni, hogy az az összes érintett számára elfogadható legyen, mert a megállóhely működésével összefüggő jelenségek mindig zavarnak valakit.

A társasháztól 12 méterre lévő megállóba érkező, a le- és felszállások alatt járó motorral álló, majd elinduló járművek zaja, a kiáramló kipufogógáz jelentős mértékben zavarhatja az ott lakókat.

buszmegálló áthelyezésének lehetőségét az érintett lakosság bevonásával ismételten vizsgálják meg.”

Az ötletet viszont köszönjük t. önkormányzat, hivatalosan is meg fogjuk kérdezni az ombudsmant az ügyet és a levelet illetően.

(forrás: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181666)

Nincsenek megjegyzések: