2008. augusztus 11., hétfő

Környezetvédelmi Hivatalnak írt levél

Budapest, 2008.07.25
Kovács Katalin
Osztályvezető asszony részére

Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi
és Vízügyi Felügyelőség

Levegőtisztaság-, Zaj-, és Rezgésvédelmi Osztály

1072 Budapest,
Nagydiófa u. 10-12.


Tárgy: XXII. Kerület 150-es buszjárat zajvizsgálat



Tisztelt Osztályvezető Asszony!


A budapesti tömegközlekedési helyzet fejlesztése keretében a BKV Zrt. 150-es számmal új buszjáratot indít a XXII. kerületben, amelyet a 2008. május 28-án elfogadott Paraméterkönyv is tartalmaz.

A koncepció áttanulmányozása alapján alapvető kérdések, észrevételek és fenntartások merültek fel a járat indításával kapcsolatban, amelyekről mind az önkormányzatot, mind az érintett egyéb szervezeteket tájékoztattuk. A Felügyelőséghez a buszjárat okozta zajhatások kivizsgálása végett fordulok.

A 284/2007-es kormányrendelet alapján a közlekedési zajtól származó terhelési határérték lakóterületen nem haladhatja meg a 60dB szintet. A kerület érintett lakói megbízásából készíttetett szakértői vizsgálat alapján ez a zajszint jelenleg 61,1dB a Tanító-Kapisztrán-Pattantyús utcákban a buszjárat nélkül és nyilvánvalóan annak beindításával ez a szint még inkább megemelkedik. Tehát a rendelet által előírt maximális szintnek nem felel meg, ami a lakók részére is elfogadhatatlan.
Szíves figyelmébe csatolom a XXII. kerület polgármesteréhez intézett levelünket a háttér megismeréséhez, valamint a zajszint mérésről készített szakvéleményt, amelyben az is megválaszolásra kerül, hogy mi vezetett a már most határérték feletti eredményhez.

Tisztelettel kérem a Felügyeletet, hogy folytassa le a buszjárattal kapcsolatos zajvédelmi vizsgálatot, és a zajszint határértékre való csökkentéséhez szükséges intézkedéseket tegye meg a környék védelme érdekében.


Tisztelettel:


Nincsenek megjegyzések: